Artists

UB40

Op 23 juli 2022 staat er in Rotterdam een wel heel speciaal concert op het Reggae rotterdam festival. De nieuwe editie wordt gevierd met een greatest-hits-festijn uit de lange, succesvolle carrière van de reggaeformatie. Dit jaar wordt een (meezing)dag vol opzwepende evergreens als ‘Red, Red Wine’, ‘I Got You Babe, ‘(I Can’t Help) Falling in Love With You’ en natuurlijk ‘Kingston Town’.

De bezetting van UB40 bestaat uit ‘founding members’ Jimmy Brown (drums), Robin Campbell (co-lead vocals/gitaar), Earl Falconer (bas/zang) en Norman Hassan (percussie/zang), plus Matt Doyle (lead vocals, sinds Duncan in juni 2021 is gestopt), Martin Meredith (sax/keys), Laurence Parry (trompet) en Tony Mullings (toetsen).

Grace Jones

De flamboyante verschijning en diva der diva’s, Grace Jones, is zeker geen onbekende. Jones herdefinieerde reggae/pop- en dance scene van de jaren tachtig met ‘Pull Up to the Bumper’, ‘Slave to the Rhythm’ en andere hits die voornamelijk geproduceerd werden door het legendarische reggae producer duo Sly & Robbie. Dankzij de verbluffende videoclips werd de Jamaicaanse een vaste waarde op MTV en verruilde Jones ook graag het podium voor het witte doek waar zij te zien was in de James Bond film ‘A View To A Kill’. Met haar krachtige, disco-achtige esthetiek pioniert Jones ook met beautylooks en mode-ensembles, die net zo uniek zijn als haar muzikale talenten. De zangeres, actrice, supermodel en stijlicoon is nog lang niet toe aan het laatste hoofdstuk, deze zomer geeft ze kleur aan diverse Europese festivals met de meest extravagante outfits en de grootste hits uit de muziekgeschiedenis.

Etana

Shauna McKenzie (born 22 May 1984), known by her stage name Etana, is a Jamaican reggae singer. Her debut studio album, The Strong One,[1] was released in June 2008. In December 2018, Etana was nominated for the 61st & 64th Annual Grammy Awards for Best Reggae Album.

Mavado

A reggae singer influenced by the likes of Bounty Killer and Cutty Ranks, David Constantine Brooks, aka Mavado, was born and raised in one of Kingston. In 2012 he appeared alongside fellow dancehall singer Popcaan on Snoop Dogg’s single “Lighters Up”, then in 2013, Nicki Minaj joined Mavado on his single “Give It All to Me”.

Steel pulse

De Britse reggae band Steel Pulse wordt gezien als één van de vele pioniers die de muziekstijl hebben gemaakt tot wat het tegenwoordig is. De driekoppige groep reist nog altijd de hele wereld over en wordt bewonderd door jong en oud. Steel Pulse zet zich al sinds het ontstaan van de band in 1978 af tegen hebzucht en materialisme. Het meest recente album kwam in 2019 uit en debuutsingle ‘Stop You Coming And Come’ gaf een voorproefje van wat men anno nu van de band kan verwachten. Melodieën afkomstig van oude volksstammen, gecombineerd met pakkende teksten en vele Afrikaanse invloeden vormen de rode draad van het nieuwe album.

Protoje

Eén van de grootste Jamaicaanse sterren van het moment en belangrijkste vertegenwoordiger van de nieuwe ‘conscious generation’ komt weer naar Nederland! Na de albums ‘The 8 Year Affair’, ‘Ancient Future’ (met de hit ‘Who Knows’ met Chronnix) en ‘A Matter of Time’ is de populariteit van deze zoon van een voormalig Calypso King en zangeres Lorna Benett niet meer te houden. Sociaal-bewogen gaat hij verder met de rootsreggae waarmee Bob Marley noodgedwongen moest stoppen. net voor de pandemie kwam zijn 5e album ‘In Search Of Lost Time’ uit, met features van Popcaan, Koffee, Wiz Khalifa en zijn eigen protegee Lila Iké. Deze laatste talentvolle zangeres komt ook mee als support op deze tour, net als natuurlijk zijn band The Indiggnation. Na de geweldige vorige shows in ons land gaat ook dit keer ongetwijfeld het dak eraf!

Konshens

De door Beres Hammond geïnspireerde Jamaicaanse reggae-dancehall-artiest Konshens laat deze avond je ledematen schudden op een mix van reggae,dancehall, hiphop, R&B en pop. Konshens brak in 2008 door met hits als ‘Winner’, ‘Rasta Impostor’ en ‘Good Girl Gone Bad’ (feat. Tarrus Riley). Zijn single ‘Pon Di Corner’ was een regelrechte hit in Japan en leidde tot een tour en speciale unieke Japanse release van zijn eerste album. Sindsdien is een groot aantal singles de revue gepasseerd, waarvan de beste zijn verzameld op zijn internationale debuutalbum ‘Mental Maintenance’;
van de beste reggae-releases van dat jaar wordt genoemd. Niet voor niets dat grootheden als Sizzla en Tarrus Riley met Konshens hebben samengewerkt.

Third World

DE REGGAE AMBASSADEURS
Met 47 jaar is THIRD WORLD een van de langst bestaande reggaebands aller tijden, en een van Jamaica’s meest consequent populaire cross-over acts onder het internationale publiek. Het mengen van elementen van R & B, funk, pop, en rock en, later, dancehall en rap, is Third World’s stijl beschreven als “reggae-fusion”.

Eek-A-Mouse

Reggae-legende Eek-A-Mouse loopt inmiddels al ruim 40 jaar mee en is nog altijd een van de grootste sterren in het genre. Hij bracht grote hits uit als ‘Ganja Smuggling’, ‘Wa-Do-Dem’ en ‘Rude Boy Jamaican’ en wordt geprezen om zijn innovatie op vocaal gebied. Hij was een van de pioniers van de ‘singjaying’: het melodisch pratend zingen. Het laatste album van Eek A Mouse stamde alweer uit 2013, maar begin 2022 heeft de zanger een nieuw nummer gedeeld: ‘Is it Because I’m Not A Marley’. Hiermee brengt hij precies wat we verwachten: een dansbaar ritme, stuwende bas en zijn heerlijke, relaxende stem.

Gyptian

Gyptian is dé reggaester die in 2006 furore maakt met zijn superhit ‘Beautiful Lady’ en in één klap wereldberoemd werd. Sindsdien is zijn naam alleen maar groter geworden. Zeker sinds zijn zomerhit ‘Hold Yuh’ en Wine Wine.

Alborosie

Alberto Dascola aka Alborosie is een Italiaanse reggae zanger, deejay en producer gevestigd in Kingston, Jamaica. Hij werd geboren in Sicilië in 1977 en in 1993 vormde hij een reggae band in Italië genaamd Reggae National Tickets. Hij produceerde zijn grootste hit ‘Herbalist’ in 2006 en bracht verschillende andere singles uit zoals ‘Kingston Town’ , ‘Rastafari Anthem’, ‘Slam Bam’, ‘Life’ featuring Jah Cure en ‘Call Up Jah’ allemaal op zijn eigen label Forward records.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

CHUCKIE

Narain groeide op in Suriname en werd door muziekstijlen van dat land beïnvloed. Toen een van zijn vrienden dj werd, begon zijn interesse voor dit vak. Vanaf zijn dertiende begon hij thuis te experimenteren met het remixen. Langzaamaan bouwde hij zijn eigen platencollectie op. Eerst draaide hij op feesten en partijen van zijn vrienden en familie.
In 1993 begon hij als dj in de Haagse club Voltage. Tegenwoordig treedt hij regelmatig in Nederland en in het buitenland op. Narain verzorgde ook remixes voor onder anderen La Rouge, David Guetta, Safari, RMXCRW, K-Liber 4 Life (Viben). The Partysquad, Enrique Iglesias, Mohombi en Gio.

ROOTSRIDERS BOB MARLEY TRIBUTE – LIVING LEGEND TOUR 2022

Op de sterfdag van Bob Marley staat Rootsriders (inmiddels traditiegetrouw) in de Melkweg voor een eerbetoon aan de King of Reggae zoals alleen zij dat kunnen! De ooit door de BBC tot beste Bob Marley-tribute uitgeroepen band wil met hun ‘Living Legend Tour 2022’ benadrukken dat Bob Marley ruim 40 jaar na zijn dood nog altijd enorm tot de verbeelding blijft spreken. Zijn boodschap van verbroedering (én emancipatie) lijkt anno 2022 relevanter dan ooit. In een tijd waarin grote groepen in de samenleving tegenover elkaar zijn komen te staan benadrukken Rootsriders dat alleen liefde voor en compassie met elkaar ons weer nader tot elkaar kunnen brengen. Het was juist daarom dat de band, die momenteel te zien is in het nieuwe SBS6-programma ‘The Tribute, Battle of the Bands’, One Love had uitgekozen als hun toepasselijke openingsnummer, waarmee zij glansrijk naar de volgende ronde door mochten. Rootsriders werd ooit opgericht ter herdenking van Bob Marley’s 25e sterfdag en de band is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse live-circuit. Zangeressen Giovanca Ostiana en Shirma Rouse, alsmede oud The Voice runner-up Mitchell Brunings zijn bekende oud-leden.

Dj Moortje

De eerste keer dat deze manier van dansen in Nederland werd toegepast, was in discotheek Imperium in Rotterdam, waar in 1988, DJ Moortje, MC Pester en Dj Memmie het Nederlandse volk lieten kennismaken met een nieuwe vorm van dansen. Vanaf 1990 werd het dansen met bijbehorende muziek steeds populairder en uiteindelijk een echte rage in vrijwel alle grote discotheken in het land. Sinds die tijd wordt er gecombineerd met reggaeton, moombahton en dembow hetgeen onder invloed van de jeugd populair werd in Nederland. Tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam dansen jong en oud op allerlei vormen van Latijns-Amerikaanse muziek, waaronder bubbling.

More artists to be announced!